БГ | EN

Анимации - Религиозен тур

Екипът на бутиков комплекс "Молерите" ще ви покаже организиране на екскурзии до:

 

Рилски манастир

Рилският манастир се намира в планината Рила, на 1,147 метра надморска височина. Разположен на около 117 км. южно от София и без съмнение преставлява най-голямата туристическа атракция сред манастирите в България със своята големина, красива природа наоколо, архитекрура, стенописи и древна история. Заобиколен е от малките планински реки Рилска р. и Друшлявица и е само на 4 часа пеш от вр. Мальовица. Най-високият връх на Балканите – Мусала (2925 м.) е малко по-далеч – на 8 часа. От манастира се открива прекрасна гледка към околните върхове, а самият комплекс представлява добре развито туристическо място със своите сувенирни магазинчета и заведения. Тук можете да се се докоснете до творчеството на основателите на Банската иконописна школа - Тома Вишанов-Молера, Димитър Молеров и Симеон Молеров.

 

Роженски манастир

Роженският манастир е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес. Според летописи, пазени в Атон, Гърция, той е създаден в далечната 890 г. Църквата на манастира – Свето Рождество Богородично, впоследстви дава името си на близкото село Рожен. Манастирът има неправилна шестоъгълна форма, като жилищните сгради обграждат красив двор, в средата на който е разположена църквата. Всички сгради са конструирани в различни периоди, като монашеската трапезария, костницата и няколко от селскостопанските сгради са най-стари, още отпреди опожаряването през 17-ти век. Освен с добре запазените стенописи, манастирът е известен и със своите стъклописи и уникални дърворезби.

 

Старата църква в Село Добърско

Изградена е през 1614 г. от будни и заможни хора, а най-видният от тях ктитор – Хасия – е посетил Йерусалим и “други свети места”, пренасяйки свещена пръст от Божи гроб в този храм, така че хората, които не могат да стигнат до Божи гроб, посещавайки Старата църква да получат божигробска благословия, духовно пречистване и благодат тук на това свято място. През 1978 година е реставриран този безценен паметник на културата, записан и в списъка на културните паметници на ЮНЕСКО. В олтарното пространство на базиликата има уникални стенописи изобразяващи Исус Христос в ракета, както и Св. Кирил и Св. Поликарп.

 

Църква "Св. Троица" в гр. Банско

Изградена е през 1835 от местни майстори. Лазар Голев е дарител и организатор на строежа. Майстор на църквата е Димитър Доюв, а на кулата с камбанария, завършена през 1865 с Григор Бл. Доюв. "Св. Троица" е сред най-забележителните български църкви от 2 пол. на XIX в; паметник на културата. Има дължина 35 м и шир. 22,5 м, покрита е с двускатен покрив, от запад се отваря аркадна галерия. Простотата и компактността на външния и обем не подсказват декоративната барокова организация на вътрешната организация. В него доминира пространството на ср. кораб, чийто таван е повдигнат върху висок холкел. Аркади с високи колони го отделят от страничните 2 кораба. Интериорът има едновременно монументално и силно декоративни въздействие. То е резултат от синтеза между архитектура, дърворезбени и живописни компоненти на храмовото пространство. През 1862 - 1865 в двора на църквата е построена църквата (камбанария с височина 30 м., с размери при основата 5.20 м/5.20 м. Върху покривът на кулата над камбаните се издига малка дървена куличка, предназначена за часовниковата камбана.Часовникът на кулата е дело на известният майстор - конструктур от Банско Тодор Хаджирадонов