БГ | EN

Анимации - Програма пикник

Стрелба с въздушни пушки по хартиена мишена Пейнбол

 • Взимане с каруци от хотел
 • Пресъздаване на легендата, свързана с местността
 • Представяне на старинен бански обичай
 • Нишане-старинен бански обичай

В деня срещу Гергьовден/ Спасовден се налива гърне с вода и всички моми слагат по една китка със завързан за нея пръстен-нишан. Първият нишан е с пръстен на омъжена жена и се слага от младо момиче с живи родители. Гърнето се слага под трендафил и се пази цяла нощ от момците и зли сили, увито в ален прескутник. При изгрев слънце гърнето се изважда и момите започват да играят около него хоро и да пеят традиционната песен за празника. Всеки рефрен от песента показва съдбата на момичето, чиито нишан се изважда след изпяването му.

 

Момата, чийто нишан е изваден първи, ще се омъжи скоро, още тази година. Втората ще се омъжи за търговец, третата за строител, следващите за музикант или учител… Когато всички моми получат китките си, завършват с хоро около гърнето, което се скрива до следващата година, за да предскаже отново съдбата на девойките.

 

 • Представяне на старинни бански игри
 • Гърненца-старинна банска игра

 

В широк кръг стоят на разстояние деца, които са гърненца. Всяко от тях е традиционна гозба от Банско. До тях са техните стопани. Едно от децата си няма гърненце и отива да търси от другите, като ги пита: “Бабо, какво ти ври в гърнето?” Бабата отговаря: капама, чумлек, суи чушчи и т.н. Детето я пита :”Ще ми дадеш ли от твоята гозба?” ,а бабата отговаря:”На турчин давам, на тебе не давам!” След това си плесват едно друго ръцете и тичат в противоположни посоки около кръга, като всеки бърза да превари гърненцето. Който го превари, той му става стопанин, а другия отива при друго гърненце. Играта продължава, докато не се изредят всички народни гозби. 

 

 • Цветице - старинна банска игра

 

Събират се няколко деца и всяко носи име на цвете. Към тяхната група идва и друго, което тропа сякаш на вратата. Захваща се следния диалог:

- Кой тропа?
- Архангел Гавраил.
- Какво иска?
- Цветице.
- Какво цветице?
- Здравец (трендафил, карамфил, невен и т.н.)

 

Което дете си чуе името, отива при искащия. Ако няма такова цвете, тропащият си отива и се връща отново. Когато исканите от него цветя се изравнят с останалите от групата, се тегли черта между двете групи.Децата се залавят за една тояга и започват да се теглят докато не победи по-силната група, т.е. докато не престъпи чертата.

 

 • Представяне на бански анекдоти
 • Бански анекдоти (лонджи)

 

Живял в Банско един много инат човек. Казвал се Хаджи Кандит Дъгарадин. Един ден отишъл на площада да пие кафе и срещнал един симидчия. Той викал: ”Бели, меки и горещи, бели, меки и горещи! Купи си, Хаджи Кандите!” А пък оня му вика: ”Аз не искам бели, меки и горещи, аз искам черни, твърди и студени!” Ето на това му се казва бански инат. 

Срещнали се след Великден две съседки. Едната попитала другата:

 

- Ленко, вие да не постите цял Велик пост? Гледам Митко е много отслабнал. Едвам впряга каруцата.
- Ми аз постя, та и той с мене.
- Ма на тебе ти не личи, все си същата, а той …
- Това е, защото когато дойде време за ядене аз ям постно, а той нищо не вкусва.
- Как е станал толкова капризен?
- Той не е капризен, ами не яде, защото преди всяко ядене му крия ченето, та да се пести храната.

 

 • Фолклорна програма с песни и танци от Пиринския край
 • Прибиране към хотела с каруците

 

Забележка : Програмата може да се проведе по време на обяда или да се раздели на части.