БГ | EN

Анимации - Програма битова вечеря

ПРОГРАМА ЗА БИТОВА ВЕЧЕРЯ

 

 • История на кьщата- легенда за четири поколения бележити банскалии.
 • Представяне на традиционна банска носия.

Ще ви представим традидиционното бьлгарско облекло в Пиринския край и особено тук, в Банско. Тьй като нашият град е бил проспериращ тьрговски центьр векове наред, много от облеклата са били внасяни от чужбина, но основната "модна тенденция" не се е променяла.

 

Женското облекло е цветно, шарено, с многобройни орнаменти. Всички жени или момичета са имали отделни рокли за ежедневието, за празник, за работа на полето и т.н. Официалното облекло се сьстояло от: дьлга вьлнена (за зимата) или копринена (за горещите дни) рокля, а под нея- риза или нощница, която е имала уникален орнамент- шевица, изтькана от самото момиче. Престилката е неразделна част от носията, както и забрадката(шамия), която е различна за всеки вид носия и обикновено е много пищна. Обувките в миналото са били цьрвули или чехли вьв всевьзможни цветове и форми. Вкьщи жените носели вьлнени, рьчно изработени калцуни. Ежедневното и работното облекло било семпло и удобно, без шарки и накити. Жените трябвало да носят нещо наистина подходящо за тежка работа на нивата и вкьщи. На празници и специални поводи богатите жени носели жьлтици като гердани и обеци.

 

Мъжкото облекло сьщо било много интересно и богато украсено. Всеки мьж трябвало да има поне един официален костюм, който се сьстоял от бродирани панталони и риза, червен пояс с втькнат нож или пищов, елече и калпак с цвете. Ежедневното облекло било семпло и удобно за работа в гората.

 

Традиционните бански носии са сьбрали в себе си ярките цветове на дьгата, отразяват автентичния дух на нашия град и ни врьщат вьв времето, когато Банско е било старомодно малко градче без големи хотели и механи. Гледайки тези разкошни облекла, можем да усетим полъха на историята в това райско кьтче в полите на Пирин планина.

 

 • Обичаи при изпращане
 • Обичаи за всеки празник от църковния календар
 • Посрещане от стари баби

Гостите сами си омесват пита и си пригвят вечеря.

Мъжете имат уникалната възможнвост сами да си нарежат дърва със стар трион (по двойки, организира се съзтезание)

Разказват се стари битови, бански приказки.

Пресъздава се ПОПРЕЛКА (седянка)

 

 • Сватбени обичаи
 1. – Цяла сватба
 2. – Главеш
 3. – Плетеница
 4. – Черква
 5. – Гошчение
 • Представяне на банска кьща (кашча).

Тук, в подножието на Пирин планина, кьщите приличат на манастири, с високи каменни зидове и малки прозорци с капаци. Истинският бьлгарски дух е скрит зад укрепени стени и тежки порти- в просторни стаи с фризове и резбовани тавани и врати, тькани черги и бродирани вьзглавници, в стенописи и икони.

 

От улицата в кьщата се влиза през порта в широк двор, на който има или чешма, или бунар. Портата има солидна направа с керемиден покрив. През нея влиза кола или товарно животно. В сьседство с двора е градината, в която има овощни дрьвчета, зеленчуци и цветя.

 

От двора се преминава в стаята, наричана “кашча” – това е кухнята с полици, шкафове и огнище за готвене.Втората стая се нарича “язльк” и служи за спалня и живеене. Третата се нарича “соба” и служи за спалня и живеене. “Одаята” служи за спалня, за живеене и приемане на гости. Вьв всички стаи има огнище с висок над покрива комин. Тьмното коридорче между няколко врати се нарича “буариа”. Има и пето помещение – “кутар”, кьдето се меси хляба и се пече в пещта. Има таван – “потоно”, а под стаите е зимникьт, кьдето са каците с кисело зеле, сланина и висят “навпавите” с Бански старец. На двора е плевнята а сено с “подник” – обор за добитька и кочина за свинете. Нужникьт е сьщо на двора. В някои кьщи има и “ кимер”, който се намира под кьщата –скрита крепост с таен вход и изход. В него се слиза през тайни железни тежки врати. Служи за скриване на неща и хора в опасни времена.

 

Бонус – традиционни български музикални инструменти.