БГ | EN

Анимации - Приключенски тур

Впуснете се в приключенията, които ви предлага екипът на бутиков комплекс "Молерите"

Преживейте с нас един пикник в планината, приключение, което ще помните дълго!

 

Нека ви разкажем легендата за местността, в която ще ви заведем, за да усетите силата и тежестта на Банската самобитност и история…

 

На времето в Банско кърджалиите са се наричали "айти" и идвали в селото, за да грабят и палят къщите, да насилват хората и да блудстват с момите. Улеснявало ги това, че Банско било чисто българско село и нямало представител на турската власт, освен това било и най-голямото и богато селище в околията, точно на пътя за Мелник през Пирин планина. Именно точно по този път се движели айтите.

Те нападали на орди по 50-100 човека понеже не се страхували от никого идвали по всяко време, влизали в селото тържествено с тъпани и зурни, викове, песни, гърмежи. Най-отпред вървял млад момък без брада и мустаци, облечен като млада булка - в сърма и коприна накичен от горе до долу с гердани от скъпоценни украшения и жълтици.
Когато хората чуели, че айтите идват всички бързали да се скрият зад високите довари на къщите си, но понеже не можело да се разбяга и скрие цялото население, някои оставали да посрещнат айтите на колене като неизбежно зло.

Айтите винаги се настанявали в най-хубавите и най-удобни къщи, отдавали се на запои и оргии. Не ги задоволявало пиенето и яденето което банскалии били длъжни да им доставят в големи количества и по желание, но посягали и на жените.

Тези зловещи посещения се повтаряли периодично, хората много страдали и злото нямало край. Тогава решили, че ако се опитат да си помогнат сами ще им помогне и Господ.

За да помогне на своите братя и сестри Терзи Никола събрал една дружина, която се въоръжила с дълги пушки, пищови, ножове, криви саби и тръгнала към една определена местност - там където долината Дамяница се разгъва и образува малка поляна през която протича река Глазне. Край реката има огромна скала и близо до нея дълбок син вир. Дружината се скрила около тази местности като всеки очаквал знак от войводата – да гръмне с пушката когато айтите влязат в клопката и не могат да излязат.

След своето зловещо гостуване в Банско разбойниците потеглят по този път, за да преминат планината, всички селяни били събрани в църквата и се молели на Господ да помогне на дружината и да спаси Банско от злото.
И тогава горе в планината гръмнала първата пушка, айтите били толкова изненадани и вцепенени, че не могли да окажат никаква съпротива.

Почти цялата банда паднала на място, където дълго след това се търкаляли оголени черепи.
От тогава тази местност нарекли "Главите". Така айтите изчезнали завинаги, а заедно с тях и злото което носели на целия край. 

Приключенията, които ви предлага екипът на комплекс "Молерите" ще оставят незабравими спомени във всеки от вас. Не пропускайте да се възползвате от организирането на интересни игри с награди за победителите:

- атрактивен пикник в сърцето на Пирин,
- забавни игри
- Надбягване с чували
- Дърпане на въже
- Рязане на дърво с трион (за време)
- Стреляне с въздушна пушка по мишена
- Прескочи кобила